Kommer ni ihåg min jakt på Evert Taube statyn?

Jag har inte hittat den ännu men jag vill ändå dela med mig av de mail som jag fått om den bloggen;

EivorJonsson, Adak skriver;
"Såg att ni sökte statyn över Evert. Är inte säker på att det är en staty men en minnestavla finns i alla fall uppsatt vid Vormforsen."

Hans-Erik Forsell, VästerbottensTurism skriver;

"Eftersom jag hade stor del i att statyn står där den står, vet jag att du finner den vid Vormforsen, stax intill parkerigen, men med fin utsikt över forsen. Historien säger att melodin skrevs i samband med striden om

Vindelälvens utbyggnad och att den inspirerats av den vackra vy man får från vägen över holmen mitt i Vindelälven i byn Vindelgransele (där fd. skolan, numera Granselegården står)."

Jag hoppas att jag får tillfälle att se den "live" i sommar, då kan man passa på att besöka slöjdutställningen i Vormsele i samma veva. Den utställningen är öppen mellan 5 - 27 juli.  Och om ni är intresserad av slöjdmässor kan jag verkligen rekommendera både den i Norsjö (öppet i juli) och ni får absolut in missa att stanna till i den lilla byn Rengård där ni träffar Ringvor Gustafsson. Den 14 juni öppnade föreningen Vävskälet sin utställning i ladan hos Ringvor i Rengård. Den är öppen dagligen mellan 10.00 - 20.00 t o m den 17 augusti. Årets tema är Siden, sammet, trasa, lump.



Bild från Ringvor i Rengårds hemsida där hon står framför utställning som är inne i ladugården. Hos Ringvor finns även möjlighet att köpa fika t ex  nybakad mjukkaka som är gudomligt god.

Hälsar Karin som nu blev fikasugen och semestersugen - hoppas att ni blev det också!


Skellefteå förbereder sig för STADSFEST. 25 juni

Igår var jag in till stan (=Skellefteå). Trots det kyliga vädret kände man direkt att det var något på gång. Förberedelserna för årets STADSFEST var i full gång med karusellbyggen och gatukök med annorlunda mat och lukter.



Karuseller med härliga färger och man förstår att barnen vill kolla in läget - snart börjar festen!

 

Det är något speciellt med Stadsfester, den vanliga staden ger liksom plats för någonting annorlunda och om dessutom solen börjar värma så brukar människorna flockas kring sin förändrade stad.

Så passa på när vår egen Guldstad, Skellefteå, har en egen Stadsfest och bli en gäst där! Läs gärna mer på http://www.stadsfesten.nu/

Hälsar Karin  som alldeles säkert ska dit och lyssna på Storstryk och som hoppas på sol!

Annonser nu på www.goldoflapland.com

Som Karin berättade igår har jag arbetat med annonsplatser på vår hemsida. Nu äntligen var det dags att testköra. Idag har jag jobbat med att lägga ut annonserna på hemsidan.  Det har varit roligt och spännande - titta gärna in på www.goldoflapland.com, kommentera gärna sedan här på bloggen.

Aldrig hade jag väl kunnat tro att så många skulle vara intresserade av att annonsera. Det tämligen sprutade in bokningar på mailen igår och jag har redan börjat boka hösten. Så om någon är intresserad av att boka annonsplats hör av er till mig - jag finns på 0771- 420 420. Först till kvarn...

Hoppas att alla känner sig lika glada som jag idag :) /Beatrice

Nu testar vi webbannonser. 24 juni

På kontoret brukar det spruta av idéer och det svåra är väl alltid att få idéerna att gå från ord till handling. Ibland går det fort och ibland tar det lite längre tid innan våra idéer är "på banan". Denna blogg är förresten ett resultat av en idé som vi (läs Bea) omvandlade till handling samma dag och vi lär oss båda nya saker kring "bloggvärlden" hela tiden. Vi tror på att testa och våga - även om man ibland gör fel (det finns nog inget som man lär sig så mycket av som att göra fel...).

En idé som Beatrice jobbat på en tid nu är att erbjuda möjligheten att köpa webbannonser på http://www.goldoflapland.com/ och idag gick hon ut med ett sommarerbjudande till våra medlemmar om att vara med under en testperiod under sommaren. Hon ville ju ha några annonser att visa upp inför höstens försäljning så hon hoppades på att i alla fall några av våra medlemmar skulle nappa. Hon kunde vara lugn - på en timme var alla platser sålda. Bra jobbat Bea!



Försäljningen av webbannonserna gick som smör i solsken. Nu hoppas vi på att det riktiga solskenet kommer också!

Rapporterar Karin som inte sålt någonting idag men istället suttit på ett trevligt möte med Guldrikets ideella förening!

Hotell Källan bygger konstgjord sjö

Norra Västerbotten skriver idag att Hotell Källan, SPA och Konferens investerar i framtiden. För att öka antalet besökare under sommarhalvåret investerar nu Källan i en konstgjord sjö, med parkområde och grillmöjligheter.
Läs hela artikeln på http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article131826.ece

Spännande, annorlunda och roligt. Tyck gärna till och skriv en kommentar på detta.

Ha en trevlig dag! / Beatrice


Vår blogg fick uppmärksamhet i lokaltidningen. 20 juni

I lördagens Norra Västerbotten nämndes vår nystartade blogg i Bosse Fuhrmans spalt - vi tackar för draghjälpen!
Bosse har förresten en egen blogg som ni gärna kan gå in och titta på  http://norran.se/bloggar/bossefuhrman/

Så alla ni som tittar in här får väldigt gärna lämna kommentarer

Hälsar Karin och Bea

Möten - en del av vår vardag.18 juni

Det verkar som om alla vill göra en slutspurt innan semesterledigheten - så vi jobbar för högtryck med möten just nu.
Förra veckan samlades vår styrelse på vårt kontor i Norsjö och då bjöd vi på smörgåstårta för att fira att vi fått ett positivt besked på vår mål 2 ansökan.



Delar av Gold of Laplands styrelse, fr vänster Anna Wallström, Christina Renström, Siw Andersson, ordförande Sven Roosqvist, Sture Hedström, Karin Fällman (adjungerad) och Eivor Jonsson.

Efter styrelsemötet bar det direkt av till Lycksele för att träffa turistföretagare och informera om vår verksamhet. Vilken bra uppslutning! Och det trots att Sverige spelade mot Ryssland samma kväll (fast det blev ju tyvärr förlust...)



Träffen i Lycksele hölls i Lycksele djurpark i en fin konferenslokal som ligger alldeles intill björnarna.

Hälsar Karin - i veckan en mötesmänniska! Och det är ju alltid trevligt att mötas - eller hur!


Uppföljningsmöte efter Emigrantmässan i Holland

Tillsammans under Gold of Lapland har de fem kommunerna Lycksele, Malå, Norsjö, Skellefteå och Robertsfors deltagit på en emigrantmässa i Holland. Idag var det dags för ett uppföljningsmöte.

Sofie Persson frön inflyttarservice i Norsjö, attackerar mackan - gott med fika!

Först så drack vi lite kaffe och åt en jättegod smörgås - visst ser det gott ut när Sofie går till attack!

Många holländare har varit jätteintresserade av vår region, i dagsläget har flera familjer besökt området för se och lära lite mer. Många har varit imponerade av vår natur och närheten till naturen och av alla vänliga människor här.  I dagsläget är det klart att en familj med fyra barn kommer att flytta upp hit, de kommer att bo och jobba i Bastuträsk, men intresset att bo och jobba i regionen är stort och fler är att vänta.

Många av dessa holländare har spetskonpetenser av olika slag och vet ni något företag som behöver rekrytera arbetskraft hör av er till någon av dessa kontaktpersoner:
Britt Lindholm, Skellefteå 0910-58 54 16
Bengt Gunnarsson, Robertsfors 0934 - 140 20
Sofie Persson, Norsjö 0918- 141 21
Majet Gustavsson, Malå 0953-140 56
Nina Hagfors, Lycksele 0950-16691


Vad gör IGIS? 16 juni

Efter båtturen styrde vi kosan på Lycksele för att lära oss mer om IGIS verksamhet och smarta tekniska lösningar som vi var nyfikna på. Vi tycker att det är dags att Gold of Lapland tar ett steg fram även på detta område. Och frågar man inte får man inget veta! Vi hade ett kanonbra möte med massor av möjligheter - vi ska jobba vidare på detta och om vi lyckas lovar vi att berätta mer om detta längre fram.


Bara positiva möjligheter hos Linda, John-Erik och Sofia på IGIS. Vi håller tummarna för ett framtida samarbete

hoppas Karin som lärde sig massor om GIS - det vet ni väl vad det är!


Båtcharter på Skellefteälven - ny produkt?

Idag har vi varit på friska och syrerika äventyr. Vi blev inbjudna att prova något som kan bli en ny produkt - att åka båt med start i Skelleftehamn och hela vägen upp till Skellefteå med avstigning mitt i Guldstaden. Turen startade vid Season Marina och det var även de som stod för visningsturen.  Inbjudare var Sten-Arne Burman, engagerad museiintendent på Forum Museum Rönnskär.

Sten-Arne lugnar Beatrice med lite färdgodis redan vid starten...



När vi kom fram till Bergsbydammen var det fullt pådrag - hur skulle detta gå?



Vi körde in i slussen och sedan började vattnet stiga - nu ser hon inte så tuff ut Bea.



Men vi tog oss tryggt och säkert fram till vår avstigningsplats mitt i Skellefteå. Vilken härlig tur!

Hälsar Karin som fick ny energi av allt syre - det är bra för en kontorsråtta som jag.

Norsjö turistbyrå laddar upp för sommarens besök. 13 juni

På förmiddagen var jag förbi med 6 kartonger av Gold of Lapland magazine - beställare var Lena Bjursell på Norsjö Turistbyrå. Norsjö jobbar föredömligt med att varje år åka runt i hela kommunen med turistmaterial bla vårt magazine.




Ut med det gamla och in med nya - Elina Johansson och Lena Bjursell går igenom sommarens alla turistbroschyrer som ska fram.

Fler som behöver Gold of Lapland magazine - hör av er på [email protected]!

Hälsar "kartongbäraren" Karin

Dagen då jag blev ett "forskningsobjekt"

Guldriket har varit intresse för kulturarvsforskning tidigare och under den tiden lärde jag känna Martin Paju, Phil. Mag. Human geography  vid Umeå Universitet. Nu forskar /undersöker han om hur jämställdheten ser ut och tänks på och tas hänsyn till  i turistledda organisationer (jag tror åtminstone att forksningen går ut på detta - ursäkta Martin om jag fattat fel!).

Och i denna forskning/undersökning blev jag intervjuad idag - hoppas att inte svaren upplevdes som alltför luddiga.



Martin Paju när han var på resa i Gambia - vet ej vad han forskade på då...

Hälsar "forskningsobjektet " Karin 


Här planeras Upplevelser i Bonn! 12 juni

Imorse satt jag med Conny och Monica på Upplevelser i Norr för att planera deltagandet på Swedish workshop i Bonn i september. Kreativiteten sprudlade och det känns som om vi har massor av intressanta upplevelser att locka med.
Nu gäller det att få med våra exortmogna företag i utbudet - tillsammans vi har ju upplevelser för hela året och i en stor region att erbjuda. I Bonn kommer researrangörer från Tyskland, Holland, Schweiz och Ungern att samlas.


Monica Holmgren och Conny Robertsson på Upplevelser i Norr, ett av våra medlemsföretag som säljer och paketerar resor till bla Gold of Lapland. Aldrig fel att starta mötet med lite kaffe och skratt!

Hälsar Karin som troligen följer med till Bonn som bisittare und kann auch ein bisschen deutsch sprechen ob es notwendig ist...

Storstädning av kontoret

Oj, vad det går att samla på sig saker som kan vara "bra att ha". Det vi märkte vi idag när vi bytte våra jättegamla skrivbord till lite mindre gamla (som vi fått gratis). Vi passade på att gå igenom en massa högar och lådor och förråd som legat läääänge.



Ur kaos kommer ordning, hoppas vi. Så efter denna bild var tagen ser det rätt bra ut på vårt kontor och framförallt är det jätteskönt att få bort en massa gammalt skräp som legat och tagit plats. Det blir liksom lättare att andas.

En trött Karin som nu ska förbi miljöstation och kasta papper (Beatrice verkar bara bli piggare ju mer hon får kasta...).


Besök på Lycksele Djurpark...

Helgledig och sol = Utflykt. Under föregående vecka som jobbade jag mycket med att sammanställa utflyktstips inom vår region. Blev då mycket inspirerad till att själv göra en utflykt tillsammans med sambo och barn - vart skulle vi då åka? Jo, med picknick-korgen packad styrde vi kosan mot Lycksele Djurpark.

Barnen tyckte att det var hur kul som helst att titta på djuren - vi började med att klappa getter och killingar - hur spännande som helst. Sedan tog vi vagnarna och gick runt för att titta på djuren. Älgar, kossor, renar, vargar, björnar - ja det mesta av det bästa.


 

Älg mumsar på lite löv

Älgko som mumsar på lite lövade kvistar - hon blev riktigt sur på sin kompis och jagade bort henne från maten.

Två små söta björnungar på Lycksele Djurpark leker med varandra

De söta små björnungarna jagade varandra runt, runt - de klättrade och busade. Mina barn tyckte att det var superkul att se på björnungarnas lek. Björnmamman låg och vilade sig i "poolen" - precis som vi människor :)

   Vi hade turen att passera rovdjuren precis då skötaren skulle mata vargarna, fjällrävarna, rävarna och järvarna. Helt otroligt, hon gick in med en hink frusna köttbitar till vargarna. Jag kan lova att vi besökare som tittade på var spända och jag måste erkänna lite rädda. Men det gick hur bra som helst! Sedan var det de andra rovdjurens tur.

En djurskötare matar rävarna på Lycksele Djurpark

Rävmamman äter ur djurskötarens hand! Sedan tar hon med sig lite kött upp till sina ungar som ligger längre bort i inhängnaden. Jätteroligt för barnen att se när djuren får mat och när skötaren berättar om djuren.

Jag rekommenderar alla som besöker området att ta en tur till Lycksele Djurpark - det är roligt för alla, gammal som ung. Passa även på att se rovdjursmatningen - tid för detta kan man se i bladet man får i entrén. Sedan kan man åka tåget runt hela djurparken. När barnen är trötta i benen och djuren inte är så intressant längre kan man gå till Lyckoland - där finns stora rutschkanor, trampbåtar, bilar, karuseller - jag allt man kan tänka sig att barn i alla åldrar vill leka med.

Så gör som jag - besök Lycksele Djurpark i sommar - vi ska dit igen! /Beatrice

Redo för sommaren i kroppen och själen!!

Läste i en tidning häromdagen att det nu är dags att göra kropp, hud och hår redo för sommaren. Det var viktigt att sköta om huden som efter vintern behövde skrubbas, smörjas och behandlas på olika sätt, sedan skulle man även massera hårbotten och göra hårinpackning. Jag tycker att detta lät som en jättebra idé - kroppen är ju faktiskt det verktyget som ska hålla hela livet. Varför göra en vårstädning av kroppen!! Man gör ju det med huset eller lägenheten. Själv är jag lite lat av mig och har inte tid att springa och leta bra produkter för att sedan sätta av en helkväll hemma för mig själv. Nä, jag tycker att man ska unna sig ett besök på ett SPA - ta en bodyscrubb och kanske till och med en massage! På vår hemsida www.goldoflapland.com kan man hitta tips på bra SPA i norra västerbotten. Ta chansen och sköt om din kropp och själ - jag lovar att detta blir en bra start på sommaren!!


Så här härligt kan det vara att få en behandling på Hotell Källan SPA & Konferens.

Hoppas ni tar hand om er kropp och själ - det är ni värda efter vintern! /Beatrice


OK jag är en linslus - här är beviset! 4 juni

Att vara destinationsansvarig innebär självklart många kontakter med pressen och sen skriver jag rätt många pressmeddelande per år... Därför har  många retat mig för att vara en riktig linslus. Men jag brukar säga att jag passar bättre bakom kameran än framför MEN när fotograf Erland Segerstedt frågade mig om jag ville vara med i hans projekt 220 porträtt svarade jag självklart JA. Så jag kanske är en linslus trots allt. Erland har satt som mål att fota en person varje vardag och idag var det jag. Så här såg det ut.




Svårt att komma ifrån att känna sig onaturlig framför kameran. Grattis alla ni som strålar - det gör inte jag. Men jag vill gärna tro att jag strålar inuti. Snälla, låt mig få fortsätta tro det!

Linslusen Karin

Premiärdopp för vänta, även om det är 26 grader i skuggan



Kunde inte låta bli att ta lite bilder på min lediga förmiddag. I skuggan är det 26 grader och solen skiner. Hemma från altanen kunde jag höra glada skrik från badstanden - det var nog elever från skolan som tillsammans passade på att ta ett bad innan skolavslutningen. Jag var bara tvungen att gå ner till sjön för att få lite svalka, kameran packade jag också förståss. Tur att man har nära, ca 200 m, till sjön. Jag tog lite bilder och barnen doppade tårna i vattnet, det verkade dock vara lite för kallt för mig. Jag väntar nog till efter midsommar innan jag premiärbadar, men visst är det vacker!!

Har ni badat ännu? Undrar badkrukan Beatrice

Kalla den änglamarken eller "Min jakt på Evert Taube staty"

På vägen hem från Umeå till Norsjö valde jag att köra efter den vackra Vindelälven och jag stannade till vid Mårdeseleforsens café. När vi jobbade på TUR - mässan i Göteborg i mars så träffade jag en man som påstod att det ska finnas en staty över Evert Taube där men att ingen vet om den...? Det måste jag ju undersöka. Vindelälvens eventuella utbyggnad var ju anledningen till att Evert Taube skrev "Änglamark" så han kunde ju ha rätt. Och det är ju lite "skämmigt" att vi som jobbar med turism inte vet detta.

Men jag hittade inte Evert Taube statyn där ... men jag träffade några trevliga män från Malå på parkeringen som gav mig en ledtråd. Leta längre upp efter Vindelälven. Så min jakt på Evert går vidare - jag SKA hitta den.



"Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill..." Vindelälven brusar än idag kanske tack vara Evert Taube (jag ska nog hitta dig!)

Lovar Karin ,som njöt av solkenet och dånet vid älven i eftermiddags.

En ny länstrategi tas inte fram på en kafferast!

Att skriva ihop en ny länsstrategiplan görs inte på en kafferast!!! Även om det kan se ut så på bilderna nedan. Nej, kaffet är nog mest till för att klarna våra hjärnor som fått jobba rejält under två intensiva dagar i Umeå.

Till vår hjälp har vi coachen Johnny Eriksson från Graffmans och som med humor och skicklighet lotsat fram oss.



Thomas Carlsson, turistchef i Västerbotten och Johnny Eriksson, Graffmans ser rätt nöjda ut efter två dagars arbete.



Även Ulrika Annemalm och Hans-Erik Forsell (båda VästerbottensTurism) ser nöjda ut.


Destinationsföreträdare från hela länet jobbar med strategin tillsammans.

Härlig morgon i Västerbotten!!

Ännu en härlig dag! Solen skiner och temperaturen stiger, himlen är klart blå och fåglarna kvittrar utanför det öppna fönstret på kontoret. Utanför mitt kontor blommar häggen för fullt och doftar sommar! Många kanske ställer sig frågan vart finns denna underbart ljuvliga plats, jo i norra västerbotten. Här har vi lugnet och stillheten in på knuten. Ni är så välkomna att göra ett besök hos oss i sommar.



Som ni ser på kartan består Gold of Lapland av fem kommuner:
Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors och Skellefteå.

Jag hoppas att alla får en bra och solig dag! /Beatrice




Utflyktstips på försäsongen

Sommarens besökare har redan nu börjat anlända till Gold of Lapland

När jag och Karin åkte till Umeå för att lyssna på en värskapsföreläsning mötte vi husbilar och husvagnar i långa rader. Våra besökare är redan här! HÄRLIGT! För att de turister som redan anlänt till vårt vackra område och för alla andra som planerar en utflykt i området har vi sammanställt vilka besöksmål som redan nu är öppna. Varje vecka kommer vi  lägga ut Utflyktstips på vår hemsida - redan nu kan ni läsa om spännande besöksmål vecka 23.  Surfa in på www.goldoflapland.com för att läsa mer!


Sommarvärme, stillhet och lugn



Helgen har varit helt fantastisk - solen har värmt, gräset har grönskat och löven har slagit ut. Nu är det nästan sommar i Gold of Lapland. Det är som att alla tinar fram och blir glada när det börjar bli sommar, grannarna pysslar i trädgården och själv har jag sått rödbetor, kålrot, sallad och dill i trädgårdslandet - helt underbart. Tog en prommenad under lördagen och kunde inte sluta tänka på hur underbart det är när det enda man hör är fåglarnas kvitter och skogens sus, till och med min dotter som är fyra år reflekterade över stillheten. - Mamma, vad tyst det är! Sedan var det bara att starta gillen och duka på altanen för en underbart härlig middag. Tänk nu kommer det att vara så här i minst 3 månader om vädergudarna är på vår sida - och det ska de ju vara :)

Engerginivån är hög efter en sådan underbar helg, bara att sätta i gång att jobba med dagens uppgifter. Jag ska jobba vidare med utflyktstips i Gold of Lapland under försäsongen och sedan sammanställa vårt egna nyhetsbrev. Om ni inte registrerat er för vårt nyhetsbrev, skicka ett mail till [email protected] så blir ni uppdaterade om vad som händer inom Gold of Lapland ungefär 6-7 gånger per år.

Visst är livet underbart!
/Beatrice

RSS 2.0